Met de ERA-test (Endometrial Receptivity Analysis) kan worden nagegaan of het baarmoederslijmvlies van de vrouw het juiste genetische profiel heeft om een innesteling toe te laten. De test controleert de ontvankelijkheid van het baarmoederslijmvlies (endometrium).

Standaard zal een embryotransfer gebeuren op dag 2, dag 3 of dag 5.  Op dat moment is het baarmoederslijmvlies klaar om een innesteling toe te laten. Tot op heden werd dit nagekeken door de dikte van het baarmoederslijmvlies te meten via een vaginale echografie.

Met de ERA-test wordt nagegaan of het baarmoederslijmvlies op dat moment ook moleculair ontvankelijk is voor innesteling. Als dat niet het geval is, kan het ideale moment om een embryo terug te plaatsen voor een individuele vrouw worden berekend. De embryotransfer kan voor deze vrouw dan op het juiste moment gebeuren, gebaseerd op haar individuele resultaat. Studies zijn gebeurd bij patienten met herhaald implantatiefalen, dit wil zeggen patienten met een goede kwaliteit van embryo’s (minstens 3 gefaalde embryotransfers < 37 jaar), een normale baarmoeder en een normaal baarmoederslijmvlies. Een afwijkend implantatie-venster werd gevonden bij 20% van deze patienten.