Dr. Stephan Gordts is afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit van Leuven, waar hij van 1973-1977 opgeleid werd in OBGYN. Daarna deed hij twee jaar onderzoekswerk in de KUL en werd hij opgeleid in de microchirurgie. Sinds 1978 is zijn voornaamste klinische belangstelling en zijn volledige carrière gewijd aan reproductieve geneeskunde. Hij is een expert in microchirurgische ingrepen en operatieve laparoscopieën. In 1982 volgde hij een postdoctorale opleiding ART aan de Monash University, Melbourne. Als verantwoordelijk arts voor het IVF-programma was hij nauw betrokken bij de geboorte van de eerste IVF-baby in België in juni 1983. In 1984 richtte hij “Leuven Instituut voor Fertiliteit & Embryologie (LIFE)”op, waar hij nog altijd aan het hoofd staat en de wetenschappelijk directeur is.

Van 1992 -1995 was hij universitair hoofddocent bij de afdeling Gynaecologie van de UCL (Université Catholique de Louvain, Brussel), waar hij directeur van het IVF-eenheid was.

Hij is altijd al geïnteresseerd geweest in minimaal invasieve technieken en bijgevolg introduceerde hij in 1998 de nieuwe techniek van de transvaginale laparoscopie en het concept van de one-stop fertiliteitskliniek. Hij heeft meer dan 100 publicaties in peer reviewed internationale tijdschriften en hoofdstukken in boeken geschreven.